Practică și internship

Excursii de studiu
Pentru aprofundarea materiei studiate la cursuri, Departamentul nostru organizează excursii de studiu în țară și în străinătate. Datorită unui parteneriat cu Accademia di Romania și Unicredit Bank, studenții noștri beneficiază anual de un seminar de vară la Roma.

Practica studenților se va desfășura după cum urmează:
ANUL II – AMBELE SEMESTRE: 42 ore de practică/semestru
ANUL III – SEMESTRUL I: 42 ore practică/semestru; SEMESTRUL II: 36 ore de practică/semestru

Metodologia de organizare a stagiilor practice studențești

Practica va fi la alegerea voastră într-o galerie, muzeu, instituție/organizație culturală, festival de film de stat sau private. Orele pot fi efectuate oricând pe parcursul semestrului în afara orelor de curs.

Pasul 1: Identificarea organizației unde ați vrea să faceți practică pornind de la profilul său sau de la call-uri de voluntari. Este bine să aveți în vedere mai multe opțiuni deoarece nu este sigur că instituția dorită este disponibilă în perioada următoare. Puteți să alegeți instituții/organizații din lista afișată pe site-ul facultății sau puteți să vă găsiți singuri organizația unde să efectuați stagiul de practică.

Pasul 2: Contactați instituția și solicitați un stagiu de practică.

Pasul 3: În cazul unui acord, anunțați-o pe Ada Hajdu (ada.hajdu@yahoo.com) care se va ocupa de încheierea parteneriatului între instituții, în funcție de fiecare caz.

Pasul 4: La sfârșitul semestrului prezentați la secretariat atestatul de practică (formular pe care îl veți primi la încheierea parteneriatului și care trebuie completat de instituția/organizația la care ați făcut practică)

Dacă nu ați reușit să vă găsiți un stagiu care să acopere cele 42/36 de ore în timpul unui semestru aveți două posibilități: să faceți practica în timpul verii sau să contribuiți cu o fișă la arhiva Drăguț. Pentru aceasta din urmă, adresați-vă la timpul potrivit Adei Hajdu (ada.hajdu@yahoo.com).

Este însă obligatoriu ca din cele 3 semestre de practică, măcar 2 să fie în instituții/muzee/galerii etc. Așadar puteți înlocui practica cu maxim 1 fișă pentru arhiva Drăguț.

ANUI III – SEMESTRUL II
Tema de practică va consta într-o lucrare scrisă predată la sfârșitul semestrului despre diploma unui coleg de generație de la secțiile artistice. Puteți alege orice secție, important este să vă cunoașteți din timp pentru a putea avea ocazia să urmăriți nu numai produsul finit (diploma), ci și munca și procesul din spatele lui.

În prezent, parteneriatele active sunt următoarele:

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă are trei galerii de artă și o istorie regală. Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă și modernă, orice vizită fiind un mod agreabil și instructiv de a petrece timpul.

Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul National de Arta Contemporană a fost inaugurat în anul 2001 și se află în incinta Palatului Parlamentului, aripa E4, intrarea prin Calea 13 Septembrie.

Salonul de proiecte

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg.

Muzeul de Artă Recentă

MARe este numele fundației (deja înființată) și a muzeului (care se va deschide cât de curând). Promovează arta românească modernă și contemporană. Actualmente, muzeul este în construcție (la propriu și la figurat), dar fundația cu același nume există deja și se va manifesta în special prin expoziții în București și în țară. Ce înseamnă ”recent”? Înseamnă arta românească din anii ’60 ai secolului 20 şi cele mai recente (sau contemporane) creații în artele vizuale românești. Dar această exclusivitate este doar aparentă. În realitate, Muzeul de Artă Recentă va propune periodic, cu titlul de invitat aflat în dialog cu discursul artistic din România, un artist din străinătate. Unul care să fie cât mai reprezentativ pentru un stil, un moment și un context anume.

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicatiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.

ARCUB

ARCUB promovează cultura oraşului Bucureşti în toate formele sale de expresie artistică. De aceea căutăm să menținem un dialog constant între cultura instituționalizată şi cultura experimentală, între trecut şi prezent. ARCUB păstrează o legătură constantă cu centrele şi organizațiile culturale ale oraşului Bucureşti, cu artiştii şi producătorii locali şi internaționali pentru a crea o platformă de susținere a artiştilor neincluşi în structuri instituționale tradiționale. În calitate de instituție publică, ARCUB se implică în realizarea proiectelor culturale ca suport logistic şi financiar prin intermediul subvenției acordate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. ARCUB este co-organizator la cele mai importante spectacole şi festivaluri naționale şi internaționale. În calitate de organizator de evenimente proprii, ARCUB propune programe, strategii şi proiecte din cele mai variate zone ale culturii: teatru, muzică, arte vizuale, dans, ateliere de creație, producție editorial etc.

Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” - Academia Română

Institutul de Istoria Artei, aflat sub patronajul Academiei Române, are o structură multidisciplinară. Cercetările vizează arta medievală românească, arta bizantină, creația populară, arta modernă, arhitectura, teatrul, muzica și cinematografia; acestora li se adaugă patrimoniul artistic național aflat în colecții străine și cel european din muzeele românești.

Fundația Pro Patrimonio

Fundația Pro Patrimonio este o organizație neguvernamentală nonprofit internațională, cu filiale în Marea Britanie, Franța și Statele Unite, înființată în anul 2000. Obiective fundației sunt salvarea, conservarea și restaurarea moștenirii arhitecturale și culturale.
Ne dedicăm protejării patrimoniului, învățam cetățenii să aprecieze valoarea moștenirii culturale, oferim sprijin pentru restaurarea și repunerea în folosință a clădiri istorice și introducerea lor în circuitul cultural și economic, promovăm meșteșugurile și tehnicile tradiționale din construcții.

H'art Gallery

Deschisă în anul 2002, H’art Gallery este a doua galerie cu capital privat din România. De la inaugurare și până în prezent, H’art Gallery promovează arta contemporană tânără și artiștii formați după 1989.

IVAN Gallery

Galeria Ivan a fost deschisă in 2007 de Marian Ivan, în București, având ca scop principal reprezentarea artiștilor contemporani români. A găzduit expoziții de artiști tineri și emergenți, dar a realizat și monografii ale artei din România, expunând și reprezentând nume importante ca Geta Brătescu, Horia Bernea, Paul Neagu.

Anaid Art Gallery

Anaid Art Gallery și-a deschis porțile în 2004, fiind o galerie de portofoliu privată destinată artei contemporane. Încă de la începutul înființării, scopul galeriei a fost acela de a reprezenta un punct de referință pe piața de artă globală, de a reprezenta artiștii români pe piața internațională de artă și, de a facilita prezentarea artiștilor internaționali în România.

Galeria Posibilă

Preocupată de înțelegerea și studiul peisajului, Galeria Posibilă prezintă artiști ale căror lucrări permit discuții specifice artei contemporane și domeniilor conexe. În programul curatorial, aceste discuții sunt generate de interesul artiștilor – pictori și fotografi – pentru subiecte precum: identitate, transformare și memorie.

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane își dedică resursele pentru promovarea şi susţinerea artiştilor, în special a celor tineri, prin programe și proiecte menite să faciliteze accesul publicului la manifestări culturale, artistice şi educaţionale variate după cum și prin încurajarea şi susţinerea accesului tinerilor artiști la studii, burse și cursuri de specialitate din orice domeniu specific artelor contemporane. O altă preocupare a Asociației vizează îmbunătățirea percepției publicului larg asupra artei contemporane şi accesul unui număr cât mai mare de oameni la evenimente cu potenţial cultural-artistic precum și educarea populației în domeniul artelor contemporane, cu accent pe programe în instituții de învățământ și în spațiul public, dar și prin intermediul mass-media.

tranzit.ro

tranzit.ro este o organizație non-guvernamentală cu sediul în România, inițiată și finanțată de către Fundația ERSTE, cu misiunea de a identifica și problematiza contextul, atitudinile și metodele artei contemporane, în special în România și Europa de Est.

Da' De Ce

Asociatia De dragul artei, acum Da’DeCe, s-a lansat in luna septembrie a anului 2011 cu programe de educație creativă pentru familii și pentru copii.

Asociația Istoria Artei

Asociația Istoria Artei a fost înființată în anul 2011, în scopul organizării unor programe de educație non-formală în domeniul culturii (istorie, istoria artei, pictură și meșteșuguri, protejarea patrimoniului).

ArtCrowd

ArtCrowd este o organizație culturală ce dezvoltă prin intermediul artei competențele lingvistice, emoționale, sociale și analitice ale copiilor și adolescenților cu vârste cupinse intre 7 si 18. Misiunea ArtCrowd pe termen lung este de a crea parteneriate funcționale între profesori școlari pe de o parte și artiști profesioniști pe de altă parte, pentru includerea atelierelor de artă contemporană în școlile românești.

Câte-n lună și-n mansardă

Asociaţia are drept scop realizarea și promovarea unor programe de educație și cultură care să încurajeze dezvoltarea personală și să contribuie la îmbunătățirea vieții sociale și culturale. Asociația „Câte-n lună și-n mansardă” promovează și susține diversitatea și coeziunea socială, integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile. Asociația susține programe de ecologie urbană, de integrare a individului în mediul în care trăiește.

Asociația Fără Nume

Asociația Fără Nume este o organizație non-guvernamentală fondată în 2015 de către o echipă de tineri artiști, istorici de artă și filosofi, având drept scop stimularea unor demersuri artistice și educaționale.
Obiectivul principal al asociației este de a educa publicul larg cu scopul de a face arta accesibilă unui număr cât mai mare de oameni. Mediul contemporan artistic este unul închis, neflexibil, foarte greu de pătruns pentru privitor.

În interiorul unviersității, departamentul colaborează activ cu departamentul de Conservare și Restaurare, cu centrul de cercetare al UNArte și cu UNAgaleria.